Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: macpra »

\(\displaystyle{ -4x^{4}+4x^{3}-x^{2}=0}\)

Czy odpowiedzi to:

\(\displaystyle{ x _{1}=0; x_{2}= \frac{1}{2}}\) ?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ -4x^{4}+4x^{3}-x^{2}=0\\
-4x^{2}(x-\frac{1}{2})^{2}=0}\)

Tak - pierwiastki podwójne.
ODPOWIEDZ