Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^{2}+2x-8}\) jest równa \(\displaystyle{ -5x +2}\)
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x+4}\)
Proszę o zrozumiałe wytłumaczenie. Dziękuję.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
np dzielenie pisemne
\(\displaystyle{ \ (x^{2}+2x-8):(x+4)=x+6}\)
\(\displaystyle{ \underline{-(x^{2}-4x)}}\)
\(\displaystyle{ =6x-8}\)
\(\displaystyle{ \underline{-(6x+24)}}\)
\(\displaystyle{ = 32}\)
przepraszam że nie są odpowiednio podpisane pod sobą
reszta 32-- 7 sty 2010, o 20:17 --
\(\displaystyle{ \ (x^{2}+2x-8):(x+4)=x+6}\)
\(\displaystyle{ \underline{-(x^{2}-4x)}}\)
\(\displaystyle{ =6x-8}\)
\(\displaystyle{ \underline{-(6x+24)}}\)
\(\displaystyle{ = 32}\)
przepraszam że nie są odpowiednio podpisane pod sobą
reszta 32-- 7 sty 2010, o 20:17 --
pomyłka-32
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
Jasne, zadanie jest źle przepisane. Mój błąd, przepraszam.
Teraz jest poprawnie
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)= x^{2}+2x-8}\) jest równa \(\displaystyle{ -5x +2}\)
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x+4}\)
Proszę o zrozumiałe wytłumaczenie. Dziękuję.
Teraz jest poprawnie
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)= x^{2}+2x-8}\) jest równa \(\displaystyle{ -5x +2}\)
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x+4}\)
Proszę o zrozumiałe wytłumaczenie. Dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) \cdot P(x) -5x+2}\)
Rozłóż na czynniki \(\displaystyle{ P(x)}\)
I podziel obustronnie przez \(\displaystyle{ x+4}\)
Rozłóż na czynniki \(\displaystyle{ P(x)}\)
I podziel obustronnie przez \(\displaystyle{ x+4}\)