Rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 61 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Witam
Mam problem z kilkoma przykładami z zadania: Rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia).
\(\displaystyle{ (3x+1)^{2}-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{3}-8}\)
\(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2}-2(2x+1)+1}\)
Proszę o szczegółowe ich rozpisanie, ponieważ chcę zrozumieć sposób rozwiązania owych przykładów.
Z góry dziękuje
Mam problem z kilkoma przykładami z zadania: Rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia).
\(\displaystyle{ (3x+1)^{2}-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{3}-8}\)
\(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2}-2(2x+1)+1}\)
Proszę o szczegółowe ich rozpisanie, ponieważ chcę zrozumieć sposób rozwiązania owych przykładów.
Z góry dziękuje
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Nie widzisz wzorów skróconego mnożenia? Nie wiesz który zastosować? Czy może wiesz który, ale nie potrafisz przekształcić?
(Spróbuj sam) Do pierwszego zastosuj różnice kwadratów.
(Spróbuj sam) Do pierwszego zastosuj różnice kwadratów.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 61 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
w pierwszym trzeba zastosować wzór:
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2} = (a+b)(a-b)}\)
lecz \(\displaystyle{ (3x+1)^{2}}\) komplikuje sprawę, a rozłożenie mi jego na postać \(\displaystyle{ 3x^{2}+6x+1}\) za bardzo nic nie daje.
w drugim podobnie, lecz z wzorem:
\(\displaystyle{ a^{3}-b^{3} = (a-b)(a^{2}+ab+b^{2})}\)
i wychodzi mi \(\displaystyle{ (x-1)^{3}-(2)^{3}}\), ale co dalej to nie wiem
dwa ostatnie za bardzo nie wiem, jak zacząć.
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2} = (a+b)(a-b)}\)
lecz \(\displaystyle{ (3x+1)^{2}}\) komplikuje sprawę, a rozłożenie mi jego na postać \(\displaystyle{ 3x^{2}+6x+1}\) za bardzo nic nie daje.
w drugim podobnie, lecz z wzorem:
\(\displaystyle{ a^{3}-b^{3} = (a-b)(a^{2}+ab+b^{2})}\)
i wychodzi mi \(\displaystyle{ (x-1)^{3}-(2)^{3}}\), ale co dalej to nie wiem
dwa ostatnie za bardzo nie wiem, jak zacząć.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Czyli wzory widzisz
Co do pierwszego, nie powienienś podnosić tego do kwadratu
\(\displaystyle{ a=3x+1}\)
\(\displaystyle{ b = x}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ (3x+1+x)(3x+1-x)=(4x+1)(2x+1)}\)
Reszta podobnie
EDIT: Zobacz też tutaj: 166774.htm
Co do pierwszego, nie powienienś podnosić tego do kwadratu
\(\displaystyle{ a=3x+1}\)
\(\displaystyle{ b = x}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ (3x+1+x)(3x+1-x)=(4x+1)(2x+1)}\)
Reszta podobnie
EDIT: Zobacz też tutaj: 166774.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 61 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
hmm, nie wiedziałem o tym, że można przekształcić ten wzór tak:
\(\displaystyle{ (a_{1}+a_{2}+b)(a_{1}+a_{2}-b) = (a_{1}+{a_{2})-b}\)
ale teraz w drugim przykładzie trochę trudniej to wygląda z powodu skomplikowanej bardziej budowy tych nawiasów z wzoru.
\(\displaystyle{ (a_{1}+a_{2}+b)(a_{1}+a_{2}-b) = (a_{1}+{a_{2})-b}\)
ale teraz w drugim przykładzie trochę trudniej to wygląda z powodu skomplikowanej bardziej budowy tych nawiasów z wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
To co wyżej napisałeś, jest fałszem, to nie wzór skróconego mnożenia.
\(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}=[9x(x+2)]^{2}-x^{2}}\)
I ten sam sposób co pokazałem wyżej.
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2}-2(2x+1)+1}\)
Tutaj jest wzór "kwadrat różnicy"
\(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}=[9x(x+2)]^{2}-x^{2}}\)
I ten sam sposób co pokazałem wyżej.
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2}-2(2x+1)+1}\)
Tutaj jest wzór "kwadrat różnicy"
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ a^{3}-b^{3} = (a-b)(a^{2}+ab+b^{2})}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{3}-8=(x-1-2)((x-1)^2+2(x-1)+4)=(x-3)(x^2+4)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{3}-8=(x-1-2)((x-1)^2+2(x-1)+4)=(x-3)(x^2+4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 61 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Może to nie wzór, ale za pomocą tego zrobiłeś zadanie, choć trochę mogłem to nie prawidłowo zapisać.
ale mam kolejne ALE:
w trzecim:
\(\displaystyle{ [9x(x+2)]^{2} - x^{2}}\)
czy trzeba mnożyć 9x przez nawias? bo wchodzi mi takie coś:
\(\displaystyle{ [9x(x+2)+x][9x(x+2)-x]}\)
a w czwartym dochodzę do:
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2} (-4x+1) (1)}\)
lecz prawdopodobnie jest to źle ...
ale mam kolejne ALE:
w trzecim:
\(\displaystyle{ [9x(x+2)]^{2} - x^{2}}\)
czy trzeba mnożyć 9x przez nawias? bo wchodzi mi takie coś:
\(\displaystyle{ [9x(x+2)+x][9x(x+2)-x]}\)
a w czwartym dochodzę do:
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2} (-4x+1) (1)}\)
lecz prawdopodobnie jest to źle ...
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2}-2(2x+1)+1=(2x+1)^{2}-2 \cdot 1 \cdot (2x+1)+1}\)
Kwadrat różnicy. \(\displaystyle{ a = 2x+1}\) oraz \(\displaystyle{ b = 1}\) Teraz widać?
Kwadrat różnicy. \(\displaystyle{ a = 2x+1}\) oraz \(\displaystyle{ b = 1}\) Teraz widać?
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 61 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Szczerze to nie łapie o co chodzi ;/ jedyne co rzuca mi się w oczy to dwa takie same nawiasy nawiasy: \(\displaystyle{ (2x+1)}\)
Możesz to rozpisać, jak dla chłopa?
Możesz to rozpisać, jak dla chłopa?
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2}-2(2x+1)+1=(2x+1)^{2}-2 \cdot 1 \cdot (2x+1)+1}\)
Zauważam, że można skorzystać ze wzoru na kwadrat różnicy.
Wstawiam za \(\displaystyle{ a = 2x+1}\) oraz za \(\displaystyle{ b = 1}\), mamy:
\(\displaystyle{ a^{2}-2a \cdot b+b}\)
\(\displaystyle{ b=1}\) wieć powyższy zapis moge przekształcić do:
\(\displaystyle{ a^{2}-2a \cdot b+b ^{2}}\)
Co z kolei jest równe
\(\displaystyle{ a^{2}-2a \cdot b+b ^{2} = (a-b) ^{2}}\)
Wracam z powrotem do podstawiania za \(\displaystyle{ a = 2x+1}\) oraz za \(\displaystyle{ b = 1}\), mamy:
\(\displaystyle{ (2x+1-1) ^{2}}\)
Więc: \(\displaystyle{ (2x+1-1) ^{2}=(2x) ^{2} = 4x ^{2}}\)
To na chłopski rozum , a można było od razu zapisać:
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2}-2(2x+1)+1=(2x+1-1) ^{2}=4x ^{2}}\)
Zauważam, że można skorzystać ze wzoru na kwadrat różnicy.
Wstawiam za \(\displaystyle{ a = 2x+1}\) oraz za \(\displaystyle{ b = 1}\), mamy:
\(\displaystyle{ a^{2}-2a \cdot b+b}\)
\(\displaystyle{ b=1}\) wieć powyższy zapis moge przekształcić do:
\(\displaystyle{ a^{2}-2a \cdot b+b ^{2}}\)
Co z kolei jest równe
\(\displaystyle{ a^{2}-2a \cdot b+b ^{2} = (a-b) ^{2}}\)
Wracam z powrotem do podstawiania za \(\displaystyle{ a = 2x+1}\) oraz za \(\displaystyle{ b = 1}\), mamy:
\(\displaystyle{ (2x+1-1) ^{2}}\)
Więc: \(\displaystyle{ (2x+1-1) ^{2}=(2x) ^{2} = 4x ^{2}}\)
To na chłopski rozum , a można było od razu zapisać:
\(\displaystyle{ (2x+1)^{2}-2(2x+1)+1=(2x+1-1) ^{2}=4x ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 61 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Z tym twoim rozpisem, to wcale inaczej patrze na ten przykład dziękować Very Much.
Napisz, tylko jak zrobić jeszcze krok do przodu z ostatnim, nie rozwiązanym przykładem, a będę szczęśliwy.
\(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ [9x(x+2)]^{2}-[x]^{2}}\)
i teraz z to 9 i na nawiasem za bardzo nie wiem co z robić. .
Napisz, tylko jak zrobić jeszcze krok do przodu z ostatnim, nie rozwiązanym przykładem, a będę szczęśliwy.
\(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ [9x(x+2)]^{2}-[x]^{2}}\)
i teraz z to 9 i na nawiasem za bardzo nie wiem co z robić. .
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
To jest dobrze, tak, możesz to wymnożyć, potem dodaj/odejmij \(\displaystyle{ x}\) i gotowekoper21 pisze:w trzecim:
\(\displaystyle{ [9x(x+2)]^{2} - x^{2}}\)
czy trzeba mnożyć 9x przez nawias? bo wchodzi mi takie coś:
\(\displaystyle{ [9x(x+2)+x][9x(x+2)-x]}\)
A wydawało mi sie, że odpisałem Ci na to pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Z małą poprawką do tego przykładu :TheBill pisze:\(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}=[9x(x+2)]^{2}-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ 9x^2(x+2)^2=[3x(x+2)]^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ [9x(x+2)]^{2} - x^{2}=[9x(x+2)+x][9x(x+2)-x]=
x^2(9x+ 19)(9x-17)}\)
x^2(9x+ 19)(9x-17)}\)