rozkładamy wielomianek na czynniki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mumla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 maja 2009, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

rozkładamy wielomianek na czynniki.

Post autor: Mumla »

w więc, rady nie daje. Dwa ostatnie i niby najtrudniejsze.
Rozłożyć na czynniki stosując wzory skróconego mnożenia:

a)
\(\displaystyle{ W_{(x)}=81x^{4}-16}\)

b)
\(\displaystyle{ W_{(x)}=(x-1)^{3}+8}\)

mam wyniki, ale ale nie wiem jak do tego dojść.
do a)
\(\displaystyle{ W_{(x)}=(3x-2)(3x+2)(9x^{2}+4)}\)
i b)
\(\displaystyle{ W_{(x)}=(x+1)(x^{2}-4x+7)}\)


....

Będę bardzo wdzięczna bo wszystkie inne przykłady rozwaliłam, grupowanie wydaje mi się łatwiejsze, a ze wzorów to nigdy "tego" nie widzę, mieszam potwornie.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

rozkładamy wielomianek na czynniki.

Post autor: maise »

a)
stosujesz wzór \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a+b)(a-b)}\)

i tak masz: \(\displaystyle{ 81x^4-16=(9x^2+4)(9x^2-4)}\)

z pierwszym nawiasem już nic nie zrobisz, ale drugi możesz jeszcze rozłożyć, stosując ten sam wzór:
\(\displaystyle{ 9x^2-4=(3x+2)(3x-2)}\)

no i dostajesz: \(\displaystyle{ 81x^4-16=(9x^2+4)(9x^2-4)=(3x-2)(3x+2)(9x^2+4)}\)
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

rozkładamy wielomianek na czynniki.

Post autor: schloss »

do b) podpowiedz - zamien \(\displaystyle{ 8}\) na \(\displaystyle{ 2 ^{3}}\)
Mumla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 maja 2009, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

rozkładamy wielomianek na czynniki.

Post autor: Mumla »

świetnie, dziękuję a) przeanalizowałam i nawet wiem co skąd się bierze.
z b) mimo podpowiedzi sobie nie radzę
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

rozkładamy wielomianek na czynniki.

Post autor: schloss »

otrzymaliśmy sumę sześcianów. stosujemy wzór skróconego mnożenia. powinno wyjść.
ODPOWIEDZ