Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie
dalej rozwiąż równanie jako iloczyn \(\displaystyle{ 2x^{3} \left(3x+1 \right)=0}\)
iloczyn dwóch liczb równy zero, jeśli przynajmniej jedna z nich jest zerem ,
zatem \(\displaystyle{ 2 x^{3}=0}\) lub \(\displaystyle{ 3x+1=0}\)
dalej proste obliczenia
iloczyn dwóch liczb równy zero, jeśli przynajmniej jedna z nich jest zerem ,
zatem \(\displaystyle{ 2 x^{3}=0}\) lub \(\displaystyle{ 3x+1=0}\)
dalej proste obliczenia
Ostatnio zmieniony 6 sty 2010, o 21:03 przez welfare, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 6x^{4}+2x^{3}=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{3} \left( 3x+1\right)=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{3}=0 \vee 3x+1=0}\)
Teraz lepiej?
\(\displaystyle{ 2x ^{3} \left( 3x+1\right)=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{3}=0 \vee 3x+1=0}\)
Teraz lepiej?