Dany jest wielomian
Dany jest wielomian
\(\displaystyle{ Uzasadnij \ ze \ dla \ kazdej \ liczby \ całkowitej \ x \ wartosc \ wielomianu \ W(x)= x^{5} \ - \ 5x^{3} \ + \ 4x \ jest \ liczba \ podzielna \ przez \ 120}\)
- schloss
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 19 razy
Dany jest wielomian
Wystarczy wykazać, że wielomian jest podzielny przez dwumian (x-120), czyli że 120 jest miejscem zerowym wielomianu
albo po prostu obliczyć, że W(120)=0
albo po prostu obliczyć, że W(120)=0