Równość wielomianów od pewnego miejsca

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
fxp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 lut 2008, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Równość wielomianów od pewnego miejsca

Post autor: fxp »

Witam,
czy jeśli dwa wielomiany od pewnego miejsca dla tych samych argumentów przyjmują takie same wartości to czy muszą być równe również "na lewo" od tego miejsca?
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

Równość wielomianów od pewnego miejsca

Post autor: exupery »

a np. opcja:
\(\displaystyle{ f(x)=x^3 \ g(x)=|x^3|}\)
wishina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: St.W.
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 4 razy

Równość wielomianów od pewnego miejsca

Post autor: wishina »

Nie koniecznie, mogą, ale nie muszą. Poprzednik podał bardzo dobry przykład, na obalenie Twojego pytania.
fxp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 lut 2008, o 23:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Równość wielomianów od pewnego miejsca

Post autor: fxp »

Nie wiem czy dobrze myślę, ale jeśli przez wielomian rozumiem funkcję postaci: \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} a_i x^i}\) gdzie współczynniki \(\displaystyle{ a_i}\) mają wartości rzeczywiste to kontrprzykład wyżej nie działa.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równość wielomianów od pewnego miejsca

Post autor: piasek101 »

Nie wiedziałem jak to uzasadnić (mam na myśli zadanie), ale potwierdzę, że \(\displaystyle{ g(x)=|x^3|}\) nie jest wielomianem.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równość wielomianów od pewnego miejsca

Post autor: Rogal »

Rozważ wielomian będący ich różnicą. Jeśli na jakimś odcinku jest stale równy 0, to wszędzie musi być, bo nie byłby wielomianem.
ODPOWIEDZ