1) \(\displaystyle{ 9x ^{2}-37x^{2}+4=0}\)
2) \(\displaystyle{ x ^{4}-4=x ^{2}-2}\)
3) \(\displaystyle{ x ^{4}-8x ^{2}+18=0}\)
4) \(\displaystyle{ 3x ^{6}+4x ^{4}+5x ^{2}=0}\)
Rozwiąz równanie
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Rozwiąz równanie
Zadanie 1.:
Zwykłe równanie kwadratowe. Delta i jedziesz...
Zadania 2., 3., 4.:
Podstaw:
\(\displaystyle{ t = x^2 \wedge t \ge 0}\)
Potem rozwiąż równanie kwadratowe ze wzgl. na \(\displaystyle{ t}\) i wróć do podstawienia.
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ 3x ^{6}+4x ^{4}+5x ^{2}=0\\
x^2(3x^4 + 4x^2 + 5) = 0}\)
I takie podst. jak wyżej.
Zwykłe równanie kwadratowe. Delta i jedziesz...
Zadania 2., 3., 4.:
Podstaw:
\(\displaystyle{ t = x^2 \wedge t \ge 0}\)
Potem rozwiąż równanie kwadratowe ze wzgl. na \(\displaystyle{ t}\) i wróć do podstawienia.
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ 3x ^{6}+4x ^{4}+5x ^{2}=0\\
x^2(3x^4 + 4x^2 + 5) = 0}\)
I takie podst. jak wyżej.