układ równań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
altair3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 cze 2006, o 02:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 4 razy

układ równań

Post autor: altair3 »

Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ xy + x + y =11}\)
\(\displaystyle{ x^{2}y+xy^{2} =30}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

układ równań

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jeśli sie podstawi \(\displaystyle{ xy=u, x+y=v}\) to otrzyma się ukłąd \(\displaystyle{ uv=30, u+v =11}\). Tak więc liczby u, v, są pierwiastkami równania kwadratowego \(\displaystyle{ t^{2} -11t +30=0}\), a więc są to liczby 5 i 6. Teraz juz prosto wyliczyc x,y
ODPOWIEDZ