Wykaż brak miejsc zerowych w wielomianie
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolskie
- Podziękował: 25 razy
Wykaż brak miejsc zerowych w wielomianie
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + 2x + 5.}\) Wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ G(x)= W(x+1) - W(x)}\) nie ma miejsc zerowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Wykaż brak miejsc zerowych w wielomianie
\(\displaystyle{ G(x)=(x+1)^3+2x+2+5-x^3-2x-5=x^3+3x^2+3x+1-x^3+2=3x^2+3x+3}\)
Przyrównujemy \(\displaystyle{ G(x)=0}\)
\(\displaystyle{ 3x^2+3x+3=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+x+1=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-3 < 0}\)
Zatem brak pierwiastków rzeczywistych.
Przyrównujemy \(\displaystyle{ G(x)=0}\)
\(\displaystyle{ 3x^2+3x+3=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+x+1=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-3 < 0}\)
Zatem brak pierwiastków rzeczywistych.