Mógłby mi ktoś rozpisać jak tu wyznaczyć dziedzinę funkcji ? Byłbym bardzo wdzięczny
f(x)=\(\displaystyle{ \sqrt{x^{3}-4{x^{2}}\)
f(x)=6/\(\displaystyle{ \sqrt{x^{3}-4x}\)
Tutaj 6 to licznik reszta to mianownik sory ale mogłem tego poprawnie zapisać latexem.
Odpowiedzi: 1. \(\displaystyle{ D= {0}\cup<4;\infty)}\)
2. \(\displaystyle{ D= (-2;0)\cup(2;\infty)}\)
Dziedzina funkcji wielomianowej
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dziedzina funkcji wielomianowej
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x^{3}-4{x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-4{x^{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-4) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{6}{\sqrt{x^{3}-4x}}}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-4x>0}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-4)>0}\)
\(\displaystyle{ x(x-2)(x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-4{x^{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-4) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{6}{\sqrt{x^{3}-4x}}}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-4x>0}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-4)>0}\)
\(\displaystyle{ x(x-2)(x+2)>0}\)