2 zadania z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rayan.g.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 sty 2010, o 23:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: old trafford
Podziękował: 2 razy

2 zadania z parametrem

Post autor: rayan.g. »

1. Dla jakich wartości parametru a pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) równania \(\displaystyle{ x^{3} - 9x^{2} + (a-5)x - 15 = 0}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ x_{2} = x_{1} + r}\) i \(\displaystyle{ x_{3} = x_{2} + r}\) ? Wyznacz rozwiązania tego równania.

2. Dla jakich wartości parametru m pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) równania \(\displaystyle{ x^{3} - 9x^{2} + 26x + m = 0}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ x_{2} = x_{1} + r}\) i \(\displaystyle{ x_{3} = x_{1} + 2r}\) ? Wyznacz rozwiązania tego równania.

Jedno i drugie robię z zastosowaniem wzorów Viete'a dla równania trzeciego stopnia. Gdy policzę p i r w pierwszym zadaniu nie mogę tego przyrównać, to samo w drugim. Wcześniejsze zadania tym sposobem wychodziły. Może powinnam jakoś inaczej to robić? Mógłby mnie ktoś nakierować lub jakiś 'szkielet' rozwiązania? Dziękuje za cokolwiek :)
mestali
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 23 lis 2009, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 5 razy

2 zadania z parametrem

Post autor: mestali »

Wstaw pierwiastki do wielomianu, dostaneisz 3 równani, i 3 niewiadome:)
ODPOWIEDZ