wzór wielomianu
wzór wielomianu
Mamy wielomian W stopnia trzeciego, którego współczynnik przy najwyższej potędze zmiennej jest równy 1. Do wykresy wielomianu W należą punkty A (1,3) oraz B (3,3), a wykres przechodzi przez początek układu współrzędnych. Napisz wzór wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
wzór wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+ax^2+bx+c}\)
Rozwiąż układ równań żeby policzyć współczynniki a, b, c:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=3 \\ W(3)=3 \\ W(0)=0 \end{cases}}\)
Rozwiąż układ równań żeby policzyć współczynniki a, b, c:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=3 \\ W(3)=3 \\ W(0)=0 \end{cases}}\)
wzór wielomianu
nie wiem coś źle mi wychodzi. Nie dodałem zdjecia do zadania bo było. Jeżeli jest to nie zgodne z regulaminem to przepraszam ale muszę :/
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
wzór wielomianu
Powinieneś dostać \(\displaystyle{ a = -5}\) i \(\displaystyle{ b =7}\)
Jak pokażesz obliczenia to wskażę błąd jeżeli taki masz
Wskazówka : z trzeciego równania wynika że c = 0
Jak pokażesz obliczenia to wskażę błąd jeżeli taki masz
Wskazówka : z trzeciego równania wynika że c = 0
wzór wielomianu
a jak mam obliczc to :
b)
oblicz współrzędne punktów wspólnych wykresu wielomianu W z prostą o równaniu 4x-y-9=0
b)
oblicz współrzędne punktów wspólnych wykresu wielomianu W z prostą o równaniu 4x-y-9=0