Witam jestem tu pierwszy raz mam mały problem a mianowicie taki.
sprawdz,czy ponizsza rownosc jest tożsamoscia
\(\displaystyle{ 7(x ^{2}-2)-4(x+3)(x-3)=3x ^{2}+22}\)
tożsamość wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: końskowola
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 40 razy
tożsamość wielomianowa
Przekształć prawą stronę, do postaci: \(\displaystyle{ ax^2+c}\) i sprawdź, czy będzie równa prawej:
\(\displaystyle{ L=7x^2-14-4x^2+36=3x^2+22=P}\)
Jest to więc tożsamość.
\(\displaystyle{ L=7x^2-14-4x^2+36=3x^2+22=P}\)
Jest to więc tożsamość.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: końskowola
- Podziękował: 3 razy
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: końskowola
- Podziękował: 3 razy
tożsamość wielomianowa
Mam jeszcze takie zadanko
Rozłoż na czynniki ,mozliwie najnizszego stopnia wielomian
\(\displaystyle{ x ^{3}+2x ^{2}-9x-18}\)-- 2 sty 2010, o 14:36 --Te potrafie bez problemu tylko nie rozumiem tej definicji tozsamosc jest wtedy gdy prawy rowna sie lewy??
Rozłoż na czynniki ,mozliwie najnizszego stopnia wielomian
\(\displaystyle{ x ^{3}+2x ^{2}-9x-18}\)-- 2 sty 2010, o 14:36 --Te potrafie bez problemu tylko nie rozumiem tej definicji tozsamosc jest wtedy gdy prawy rowna sie lewy??
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 12 razy
tożsamość wielomianowa
No to świetnie, tylko po co o tym mówisz?karteziusz pisze:Mam jeszcze takie zadanko
Rozłoż na czynniki ,mozliwie najnizszego stopnia wielomian
\(\displaystyle{ x ^{3}+2x ^{2}-9x-18}\)
2 wielomiany są równe wtedy i tylko wtedy gdy mają równe współczynniki przy odpowiednich potęgach.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 40 razy
tożsamość wielomianowa
Dwa wyrażenia, przyrównane do siebie są tożsamością, jeżeli dla każdej wartości zmiennej (zazwyczaj x), są sobie równe. Jeżeli wyrażenia są wielomianami, to tak jak napisał act, porównujemy współczynniki.
Co do drugiego zadania:
\(\displaystyle{ x^3+2x^2-9x-18=x^2(x+2)-9(x+2)=(x+2)(x^2-9)=(x+2)(x-3)(x+3)}\)
Co do drugiego zadania:
\(\displaystyle{ x^3+2x^2-9x-18=x^2(x+2)-9(x+2)=(x+2)(x^2-9)=(x+2)(x-3)(x+3)}\)