Równość wielomianó

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jokerek8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 26 lut 2008, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Równość wielomianó

Post autor: jokerek8 »

Zbadaj, czy istnieje taka wartość współczynnika a, dla której wielomiany \(\displaystyle{ W(x)}\) i \(\displaystyle{ [Q(x)] ^{2}}\) są równe, jeśli \(\displaystyle{ Q(x)= x ^{2} +ax -1}\), \(\displaystyle{ W(x)= x ^{4}+2x ^{3} +x ^{2} -2x +1}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Równość wielomianó

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ Q(x)= x ^{2} +ax -1 \Rightarrow [Q(x)]^{2}=x^{4}+a^{2}x^{2}+1+2ax^{3}-2ax-2x^{2}=x^{4}+2ax^{3}+x^{2}(a^{2}-2)-2ax+1}\)
Współczynniki przy odpowiednich potęgach muszą być równe - przyrównaj...
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Równość wielomianó

Post autor: mat_61 »

tometomek91 pisze:\(\displaystyle{ Q(x)= x ^{2} +ax -1 \Rightarrow [Q(x)]^{2}=x^{4}+a^{2}x^{2}+1+2ax^{3}-2ax-2x^{2}=x^{4}+2ax^{3}+x^{2}(a^{2}+2)-2ax+1}\)
Współczynniki przy odpowiednich potęgach muszą być równe - przyrównaj...
Drobna poprawka:
współczynnik przy:
\(\displaystyle{ x^{2}}\)
powinien być równy:
\(\displaystyle{ (a^{2}-2)}\)
jokerek8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 26 lut 2008, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Równość wielomianó

Post autor: jokerek8 »

czyli napisac ze istnieje kiedy a =1, tak ?-- 3 stycznia 2010, 15:34 --w sensie ze sprawdzic tylko przy x, czy tez w innym miejscach wsytepowania wspolczynnika "a" ? wtedy byłoby ze a=1 lub \(\displaystyle{ a=\sqrt{3} lub a=- \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ