Witam
Prosiłabym o pomoc w tym zadaniu:
Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{6} - 3 x ^{4} + 3x ^{2} - 1}\)
Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 10:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Międzyzdroje
- Podziękował: 2 razy
Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego
Ostatnio zmieniony 31 gru 2009, o 10:43 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Jedna klamra[latex] na cale wyrażenie matematyczne w zupełności wystarczy.
Powód: Jedna klamra
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 10:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Międzyzdroje
- Podziękował: 2 razy
Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego
A jak doszedłeś do takiego wyniku? Bo nie wiem za bardzo jak się za to wziąć...
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego
Podstaw sobie:
\(\displaystyle{ t = x^2}\)
Wtedy masz:
\(\displaystyle{ W(t) = t^3 - 3t^2 + 3t -1}\) a to się przecież równa ze wzorów skróconego mnożenia: \(\displaystyle{ (t-1)^3}\)
Jak za t znów wstawisz x^2 to masz:
\(\displaystyle{ W(x) = (x^2-1)^3 = \left( (x-1)(x+1)\right)^3 = (x-1)^3 (x+1)^3}\)
Tak na około, ale chyba jaśniej wyszło z tym podstawieniem
\(\displaystyle{ t = x^2}\)
Wtedy masz:
\(\displaystyle{ W(t) = t^3 - 3t^2 + 3t -1}\) a to się przecież równa ze wzorów skróconego mnożenia: \(\displaystyle{ (t-1)^3}\)
Jak za t znów wstawisz x^2 to masz:
\(\displaystyle{ W(x) = (x^2-1)^3 = \left( (x-1)(x+1)\right)^3 = (x-1)^3 (x+1)^3}\)
Tak na około, ale chyba jaśniej wyszło z tym podstawieniem
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 10:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Międzyzdroje
- Podziękował: 2 razy