Proszę o pomoc:
Wyznaczyć spółczynnik stojący przy:
a)\(\displaystyle{ a^{5}}\) w rozwinięciu dwumianowym \(\displaystyle{ \left(a^{3}-\frac{1}{a^{2}}\right)^{15}}\)
b)\(\displaystyle{ \sqrt[4]{b}}\) w rozwinięciu dwumianowym \(\displaystyle{ \left(\sqrt[4]{b^{5}}-\frac{3}{b^{3}}\right)^{7}}\)
dwumian Newtona przykład
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
dwumian Newtona przykład
a) Można to pomnożyć przez \(\displaystyle{ \frac{a^{30}}{a^{30}}}\), czyli \(\displaystyle{ \left(a^{3}-\frac{1}{a^{2}}\right)^{15}=\frac{ \left(a^5-1 \right)^{15}}{a^{30}}}\)
b) podobnie.
b) podobnie.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, o 17:38 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
dwumian Newtona przykład
Trzeba, ale jak to sobie tak pomnożyć to jest prościej, bo teraz widać chyba co będzie stało przy \(\displaystyle{ a^5}\)...
Teraz w mianowniku masz \(\displaystyle{ a^{30}}\), więc żeby wyszło \(\displaystyle{ a^5}\) w liczniku musisz znaleźć \(\displaystyle{ a^{35}}\) i po skróceniu wyjdzie co trzeba. Wzór znasz:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{15} \green {15 \choose k} \black \left( a^5 \right)^k \cdot 1^{15-k}}\)
dla jakiego \(\displaystyle{ k}\) otrzymamy \(\displaystyle{ a^{35}}\)? Ile wtedy będzie wynosił współczynnik?
Dla porównania, tu masz metodę bez mnożenia:
\(\displaystyle{ \left( a^3 + \frac{1}{a^2} \right)^{15}= \sum_{k=1}^{15} {15 \choose k} \left( a^3 \right)^{k} \cdot \left( \frac{1}{a^2} \right)^{15-k} = \sum_{k=1}^{15} {15 \choose k} \frac{ a^{3k} }{a^{30-2k}}}\)
Teraz w mianowniku masz \(\displaystyle{ a^{30}}\), więc żeby wyszło \(\displaystyle{ a^5}\) w liczniku musisz znaleźć \(\displaystyle{ a^{35}}\) i po skróceniu wyjdzie co trzeba. Wzór znasz:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{15} \green {15 \choose k} \black \left( a^5 \right)^k \cdot 1^{15-k}}\)
dla jakiego \(\displaystyle{ k}\) otrzymamy \(\displaystyle{ a^{35}}\)? Ile wtedy będzie wynosił współczynnik?
Dla porównania, tu masz metodę bez mnożenia:
\(\displaystyle{ \left( a^3 + \frac{1}{a^2} \right)^{15}= \sum_{k=1}^{15} {15 \choose k} \left( a^3 \right)^{k} \cdot \left( \frac{1}{a^2} \right)^{15-k} = \sum_{k=1}^{15} {15 \choose k} \frac{ a^{3k} }{a^{30-2k}}}\)