dowód na pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
kata189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TL
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 7 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: kata189 »

Wykaż, że jeśli wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} +ax +b}\) ma pierwiastek podwójny to \(\displaystyle{ 4a^{3} + 27b ^{2} = 0}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: BettyBoo »

Jeśli \(\displaystyle{ m}\) jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu, to podany wielomian dzieli się bez reszty przez \(\displaystyle{ (x-m)^2}\). Wykonaj dzielenie i przyrównaj resztę do zera. Z tego oblicz postać \(\displaystyle{ m}\) (w zależności od \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)) i skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ m}\) to pierwiastek (podstaw do wielomianu).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kata189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TL
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 7 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: kata189 »

cóż, nie wychodzi mi to jakoś ;/
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: BettyBoo »

Pokaż obliczenia to Ci powiem, co jest nie tak.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kata189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TL
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 7 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: kata189 »

dziele przez m i przyrównuję reszty
\(\displaystyle{ a + 3m ^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ b - 2m ^{3} = 0}\)
co powinnam dalej zrobić ?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: BettyBoo »

Obliczyć z tego układu \(\displaystyle{ m}\) (będzie zależało od \(\displaystyle{ a, b}\)). A jak już obliczysz, to skorzystać z faktu, że \(\displaystyle{ m}\) jest pierwiastkiem wyjściowego wielomianu.

Pozdrawiam.
ewusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 19 sty 2009, o 17:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: ewusia »

Prościej będzie wyznaczyć z tego układu \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a potem obliczyć
\(\displaystyle{ 4a^{3} + 27b ^{2}}\)
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: smigol »

ewusia pisze:Prościej będzie wyznaczyć z tego układu \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a potem obliczyć
\(\displaystyle{ 4a^{3} + 27b ^{2}}\)
Jeszcze prościej policzyć pochodną.
ewusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 19 sty 2009, o 17:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: ewusia »

smigol pisze:
ewusia pisze:Prościej będzie wyznaczyć z tego układu \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a potem obliczyć
\(\displaystyle{ 4a^{3} + 27b ^{2}}\)
Jeszcze prościej policzyć pochodną.
Nie miałam jeszcze pochodnych i nie bardzo wiem o co ci chodzi.
Fredi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 16 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: Fredi »

Kod: Zaznacz cały

http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1108.pdf
jest dość dobrze opisany sposób z pochodną w podrozdziale 9. Ogólnie chodzi o to, że np. jeśli pierwiastek jest dwukrotny to jest pierwiastkiem danego wielomianu i jego pochodnej, jeśli jest pierwiastkiem trzykrotnym to jest pierwiastkiem danego wielomianu, jego pierwszej pochodnej i pochodnej tej pochodnej, itd. analogicznie.
Pozdrawiam
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: pawelsuz »

Co to za książka?
Fredi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 16 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: Fredi »

Zasady algebry wyższej
Wacław Sierpiński
Warszawa-Wrocław 1946

jest cała jej treść
Na tym portalu w ogóle można czasami znaleźć całkiem ciekawe rzeczy
Tux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kto to wie?
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 2 razy

dowód na pierwiastek wielomianu

Post autor: Tux »

Tak z ciekawości, mógłby ktoś przedstawić dzielenie tego wielomianu przez \(\displaystyle{ (m-2)^{2}}\)
ODPOWIEDZ