Może mi ktoś rozwiązać take równanie?
\(\displaystyle{ x^2\sqrt{3}=10\sqrt{x^2-25}+6\sqrt{x^2-9}.}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{8}* \sqrt{1- \frac{a ^{2} }{36}} + \sqrt{1- \frac{ a^{2} }{64}}* \frac{a}{6}=1}}\)
równanie z pierwiastkami
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 9 razy
równanie z pierwiastkami
podnosimy obie strony rownania do kwadratu i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 3x ^{4} = 100 (x ^{2}-25)+ 36 (x ^{2} -9) + 120 \sqrt{x ^{2}-25 } \sqrt{x ^{2}-9 }}\)
wymnazamy i przenosimy na jedna strone
poprawilam , przepraszam
\(\displaystyle{ 3x ^{4} = 100 (x ^{2}-25)+ 36 (x ^{2} -9) + 120 \sqrt{x ^{2}-25 } \sqrt{x ^{2}-9 }}\)
wymnazamy i przenosimy na jedna strone
poprawilam , przepraszam
Ostatnio zmieniony 29 gru 2009, o 22:33 przez aga223, łącznie zmieniany 1 raz.