Proszę o pmoc z tymi zadaniam:
1. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ f(x)={2x}^2 + x -3}\). Przedstaw ten wielomian w postaci iloczynowej.
2. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{5} - 6x^{4} + ax^{3} + 4x}\), o którym wiadomo, że \(\displaystyle{ W(-2) = 8}\). Wyznacz liczbę \(\displaystyle{ a}\).
wielomiany - postać iloczynowa
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolskie
- Podziękował: 25 razy
wielomiany - postać iloczynowa
Ostatnio zmieniony 29 gru 2009, o 12:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne miedzy jedną parą znaków[latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne miedzy jedną parą znaków
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
wielomiany - postać iloczynowa
1) Wyznacz pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1} \ i \ x_{2}}\) tego wielomianu (jeżeli istnieją) i zapisz go w postaci:
\(\displaystyle{ f(x)=2(x- x_{1})(x- x_{2})}\)
2) Oblicz wartość tego wielomianu dla x=(-2) i przyrównaj do podanej w zadaniu wartości (czyli 8). Z otrzymanego równania wyznacz a.
\(\displaystyle{ f(x)=2(x- x_{1})(x- x_{2})}\)
2) Oblicz wartość tego wielomianu dla x=(-2) i przyrównaj do podanej w zadaniu wartości (czyli 8). Z otrzymanego równania wyznacz a.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolskie
- Podziękował: 25 razy
wielomiany - postać iloczynowa
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu jeszcze jednego zadania :
Napisz wzór wielomianu postaci \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} + ax^{3} + bx^{2} + cx + d}\), o którym wiadomo, że jego pierwiastkami są liczby: \(\displaystyle{ -\sqrt{2} , -1, 1, \sqrt{2}}\).
Napisz wzór wielomianu postaci \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} + ax^{3} + bx^{2} + cx + d}\), o którym wiadomo, że jego pierwiastkami są liczby: \(\displaystyle{ -\sqrt{2} , -1, 1, \sqrt{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
wielomiany - postać iloczynowa
Masz wszystkie pierwiastki, bo wielomian jest czwartego stopnia, więc zapisz ten wielomian w postaci iloczynowej, a następnie przekształć na postać ogólną.