pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: michas-__ »

Jak znaleźć pierwiastki takiego wielomianu:

\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + 2x^{3} + 3x^{2} + 4x + 5}\)

?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: natkoza »

to cudo nie ma pierwiastków w "ładnej" postaci. Czy napewno wszystko dobrze przepisałeś?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: piasek101 »

Trzeba się zastanowić jak wykazać, że nie ma.
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: michas-__ »

wyszedł mi taki wynik, kiedy rozwiązywałem pewne równanie metodą dzielenia go przez kolejne pierwiastki (x - a) i ładnie się zmniejszał stopień wielomianu aż do tego momentu
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: piasek101 »

W skrócie.
Policz \(\displaystyle{ W'(x)}\) poszukaj ekstremów - jest jedno minimum dla x =-1 (wartość dodatnia) - wielomian nie ma miejsc zerowych.
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: michas-__ »

Czyli to będzie \(\displaystyle{ W'(x) = 4x^{3} + 6x^{2} + 6x + 4}\) ?-- 29 gru 2009, o 19:30 --Dobra załóżmy, że tak, to teraz przyrównałem tę pochodną do 0 i wyszło x = -1. Skąd teraz wynika to
piasek101 pisze: x =-1 (wartość dodatnia) - wielomian nie ma miejsc zerowych.
?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W'(x)<0}\) dla \(\displaystyle{ x<-1}\)

\(\displaystyle{ W'(x)>0}\) dla \(\displaystyle{ x>-1}\)

wniosek - dla x =-1 wielomian W(x) ma minimum ; sprawdzamy W(-1) skoro jest >0 (wszystkie więc jego wartości są >0, bo są większe od minimum) to wielomian nie ma miejsc zerowych.
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: michas-__ »

okej, rozumiem. czyli, jeśli w rozkładzie większego wielomianu pojawia mi się ten, to już dalej nie mogę z tym nic zrobić, bo tutaj nie ma pierwiastków?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: piasek101 »

Jeśli miałeś wyznaczyć pierwiastki to skończone (bo ich nie ma).

Ale jeśli chcieli aby go rozłożyć na czynniki to taki czwartego stopnia da się rozłożyć (na razie oprócz skorzystania ze wzorów nie widzę jak).
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: michas-__ »

tzn doszedłem do takiego momentu w rozwiązywaniu:

\(\displaystyle{ (x^{4} + 2x^{3} + 3x^{2} + 4x + 5)(x - 1)^{2} > 0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: piasek101 »

Rozwiązanie nierówności masz ?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: Dasio11 »

Tożsamość w takim razie
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: michas-__ »

tak, rozwiazanie nierówności.
Dasio11 rozwiń swój pomysł jakbyś mógł
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: natkoza »

Dasio11, miał na myśli to, ze ta nierówność jest prawdziwa (prawie) zawsze.. tzn zawsze oprócz \(\displaystyle{ x=1}\) gdzie to wyrażenie jest równe 0
rozwiązaniem tej nierówności jest \(\displaystyle{ R\backslash \{0\}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: piasek101 »

Dasio11 pisze:Tożsamość w takim razie
Nie.
ODPOWIEDZ