Równość wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mati539
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 26 mar 2008, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Równość wielomianu

Post autor: Mati539 »

Witam, prosiłbym o podpowiedz jak to moge zrobić, rozpisać.

a) \(\displaystyle{ (\times - 3) ^{4} + ( \times -2) ^{4} - (2 \times -5) ^{4} = 0}\)
b) \(\displaystyle{ ( \times -2) ^{6} + ( \times -4) ^{6} = 64}\)
w a próbowałem rozpisywać 2x do kwadratu wyrażenie w b też ale nic z tego mi nie wychodzi
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, o 12:14 przez Mati539, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Równość wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

b) kiedy suma dwoch liczb nieujemnych jest rowna zero?
a) Policz do tej 4 potegi te wyrazy . Gdyby byly wieksze potegi wtedy bym myslal nad czym sprytniejszym
Mati539
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 26 mar 2008, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Równość wielomianu

Post autor: Mati539 »

Można wzór na różnicę potęg (do 4)? Jak podniose to 4 do z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych liczyc dalej? a i to b źle przepisałem powinno być = 64 nie 0 jak wtedy liczyć
miodzio1988

Równość wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Mozesz z tego skorzystac-Twoj wybor. Ale jak z tego skorzystasz to mozesz wykorzystac podpowiedz do punktu b). Jak podniesiesz to do 4 to mozesz tez ze schematu Hornera skorzystac -Twoj wybor.
ODPOWIEDZ