a( Znajdz reszty: z dzielenia \(\displaystyle{ x^{81}+x^{49}+x^{25}+x^9+x}\) przez \(\displaystyle{ x^3-x}\)
b) oraz \(\displaystyle{ p(x^7)}\) przez \(\displaystyle{ p(x)}\) , jesli
\(\displaystyle{ p(x)=x^6+x^5+x^4+x^3+x^2+x+1}\)
Dwie reszty
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dwie reszty
a) przyjmijmy, że pierwszy to W(x) drugi to P(x)
Zachodzi :
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+ax^2+bx+c}\)
wyznacz W(0); W(1); W(-1) z obu postaci (tej z zadania i podanej tutaj) mają być równe.
Zachodzi :
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+ax^2+bx+c}\)
wyznacz W(0); W(1); W(-1) z obu postaci (tej z zadania i podanej tutaj) mają być równe.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy