Rozwiąż równanie.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Union
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

Rozwiąż równanie.

Post autor: Union »

Witam, mam takie pytanie ( i problem ) nie wiem jak rozwiązać ten układ .
\(\displaystyle{ 2(x-3)^{2} - (4+x)^{2} = x(x-6)^{2}}\)

Nie chce rozwiązania, moje pytanie to jak usunąć potęgi. Szukałem podobnego działąnie ale nie znalazłem. Jeżeli ktoś posiada link prosze o podlinkowanie
marcingruca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 gru 2009, o 05:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolskie

Rozwiąż równanie.

Post autor: marcingruca »

chcesz wskazówki, oto ona: skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia, w twoim przypadku na kwadrat sumy i kwadrat różnicy np. \(\displaystyle{ (a+b) ^{2} =a ^{2}+2ab+b ^{2 }}\)
Ostatnio zmieniony 24 gru 2009, o 09:41 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex] i [/latex].
Union
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

Rozwiąż równanie.

Post autor: Union »

Moje pytanie brzmi - jak usunąć potęgi a nie jak to rozpisać
miodzio1988

Rozwiąż równanie.

Post autor: miodzio1988 »

marcingruca pisze:chcesz wskazówki, oto ona: skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia, w twoim przypadku na kwadrat sumy i kwadrat różnicy np. \(\displaystyle{ (a+b) ^{2} =a ^{2}+2ab+b ^{2 }}\)
tak jak Ci kolega pokazuje. Wiekszosc się skroci
Union
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

Rozwiąż równanie.

Post autor: Union »

Czy mógłby ktoś rozpisać mi nawiasy, błagam wychodzi mi coś dziwnego ( nic mi nie wychodzi ), albo jak ktoś by miał podobny przykład byłbym bardzo wdzięczny. A w książce takich przykładów nie ma.
Ja wiem wzory s. mnożenia ale jakoś mi to nie wychodzi
ODPOWIEDZ