cztery pierwiastki wielomianu
- schloss
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 19 razy
cztery pierwiastki wielomianu
wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x ^{4} +4x ^{3} +ax ^{2} +bx +2}\) ma cztery różne pierwiastki. Oblicz ich sumę.
wielomian jest czwartego stopnia, żeby miał cztery różne pierwiastki to delta wyrażenia \(\displaystyle{ ax ^{2} +bx +2}\) musi być większa od zera. lecz co dalej?
wielomian jest czwartego stopnia, żeby miał cztery różne pierwiastki to delta wyrażenia \(\displaystyle{ ax ^{2} +bx +2}\) musi być większa od zera. lecz co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
cztery pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=2x ^{4} +4x ^{3} +ax ^{2} +bx +2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=2(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)(x-x_4)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=2x^4-x^3(2x_1+2x_3+2x_2+2x_1)+....=2x^4-2x^3(x_1+x_3+x_2+x_1)+....}\)
Porównując wspólczynniki
\(\displaystyle{ -2(x_1+x_3+x_2+x_1)=4}\)
czyli
\(\displaystyle{ x_1+x_3+x_2+x_1=-2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=2(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)(x-x_4)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=2x^4-x^3(2x_1+2x_3+2x_2+2x_1)+....=2x^4-2x^3(x_1+x_3+x_2+x_1)+....}\)
Porównując wspólczynniki
\(\displaystyle{ -2(x_1+x_3+x_2+x_1)=4}\)
czyli
\(\displaystyle{ x_1+x_3+x_2+x_1=-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
cztery pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=2(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)(x-x_4)=2x^4-x^3(2x_1+2x_3+2x_2+2x_1)+....=2x^4-2x^3(x_1+x_3+x_2+x_1)+....}\)
Też bym się pogubiła, to zwykłe wymnożenie nawiasów,ale potrzebny jest tylko wspólczynnik przy \(\displaystyle{ x^3}\)
Też bym się pogubiła, to zwykłe wymnożenie nawiasów,ale potrzebny jest tylko wspólczynnik przy \(\displaystyle{ x^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
cztery pierwiastki wielomianu
A propos Twojego pierwszego posta:
skąd to wiesz:
Pierwszy raz o czymś takim słyszę.
PS
A niby w czym ma mi to pomóc?
skąd to wiesz:
?schloss pisze: wielomian jest czwartego stopnia, żeby miał cztery różne pierwiastki to delta wyrażenia \(\displaystyle{ ax ^{2} +bx +2}\) musi być większa od zera.
Pierwszy raz o czymś takim słyszę.
PS
A niby w czym ma mi to pomóc?
- schloss
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 19 razy
cztery pierwiastki wielomianu
ponieważ wielomian jest stopnia czwartego, więc może mieć maxymalnie 4 pierwiastki, więc z tego trójmianu kwadratowego muszą wyjść imo dwa pierwiastki,
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
cztery pierwiastki wielomianu
No, ale Ty odciąłeś końcówkę tego wielomianu, gdybyś coś pogrupował i powiedział, że w jednym z nawiasów są przykładowo 2 pierwiastki, a tak to nie bardzo można. Jak pozbyłeś się tego trójmianu kwadratowego to został jeszcze wielomian stopnia 4, który może mieć co najwyżej 4 pierwiastki, a więc wówczas cały W(x) miałby ich 6, a nie 4.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
cztery pierwiastki wielomianu
Zawsze można sobie wyprowadzić , ale te dla 4 stopnia łatwo zapamiętać, suma wszystkich pierwiastków\(\displaystyle{ =\frac{-b}{a}}\), czyli w tym przypadku rzeczywiście \(\displaystyle{ -2}\). Podobne do tych podstawowych dla trójmianu kwadratowego.