Wiedząc że W(x)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Wiedząc że W(x)

Post autor: 91patii »

Wiedząc że \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-2x^{2}+x+1}\)

a) Oblicz \(\displaystyle{ W\eft(\sqrt{2}-1\right)}\)
b) Napisz wzór wielomianu G, takiego że \(\displaystyle{ G(x)=W(x-1)}\)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 23:36 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj całe wyrażenia matematyczne w JEDNĄ klamrę [latex][/latex]! umieszczaj tematy w bardziej odpowiednich dla nich działach!
snajper0208
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawrzeńczyce
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 14 razy

Wiedząc że W(x)

Post autor: snajper0208 »

91patii pisze:Wiedząc że \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-2x^{2}+x+1}\)

a) Oblicz \(\displaystyle{ W\left(\sqrt{2}-1\right)}\)
b) Napisz wzór wielomianu G, takiego że \(\displaystyle{ G(x)=W(x-1)}\)
a)
\(\displaystyle{ W\left(\sqrt{2}-1\right)=\left(\sqrt{2}-1\right)^{3}-2\left(\sqrt{2}-1\right)^{2}+\left(\sqrt{2}-1\right)+1=...}\)
b)
\(\displaystyle{ G(x)=W(x-1)=(x-1)^{3}-2(x-1)^{2}+(x-1)+1=...}\)
ODPOWIEDZ