Rozłóż wielomian na czynniki (wzory skróconego mnożenia).

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Rozłóż wielomian na czynniki (wzory skróconego mnożenia).

Post autor: 91patii »

korzystając ze wzoru skroconego mnozenia, rozłow wielomian W na czynniki
a) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+6x^{2}+12x+5}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)=bx^{3}-12x^{2}+6x-1}\)

Jedne klamry w zupełności wystarczają do jednego wyrażenia. Poza tym, zastanów się nad wybieraniem działu.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Rozłóż wielomian na czynniki (wzory skróconego mnożenia).

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ (a \pm b)^3=a^3 \pm 3a^2b+3ab^2 \pm b^3}\)
ale chyba źle przepisałeś bo a) ma 1 pierwiastek (bodajze niewymierny
b) ze wzoru
ODPOWIEDZ