Wielomian W określony jest wzorem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Wielomian W określony jest wzorem

Post autor: 91patii »

Wielomian W określony jest wzorem \(\displaystyle{ W(x)=}\)\(\displaystyle{ x^{4}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ 3x^{3}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ 3x^{2}}\)\(\displaystyle{ +7x}\)\(\displaystyle{ +6}\)
a) Oblicz W\(\displaystyle{ \sqrt{(2)}}\)
b) Sprawdź dla której z liczb 1,2,3 wartość wielomianu W jest równa 0
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

Wielomian W określony jest wzorem

Post autor: Hania_87 »

a) \(\displaystyle{ W( \sqrt{2} )=( \sqrt{2})^4-3( \sqrt{2})^3-3 (\sqrt{2})^2+7 \sqrt{2}+6=4-6 \sqrt{2}-6+7 \sqrt{2}6=4- \sqrt{2}}\)
b) dla 3
ODPOWIEDZ