trójmian T(x)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

trójmian T(x)

Post autor: natalicz »

Trojmian t(x) jest wynikiem dzielenia wielomianu W(x)=\(\displaystyle{ 2x^3-2x^2-5x+2}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\).zapisz t(x) jako iloczyn dwoch wielomianow pierwszego stopnia

z gory dzieki
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

trójmian T(x)

Post autor: zati61 »

Trojmian t(x) jest wynikiem dzielenia wielomianów
A wiec podziel go i przedstaw w postaci iloczynowej. Jesli nie umiesz tego zrobic wikipedia pomoze
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

trójmian T(x)

Post autor: tometomek91 »

Dzielimy:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3-2x^2-5x+2=2x^{2}(x-2)+2x(x-2)-x(x-2)=(x-2)(2x^{2}+2x-x)}\)
Delta...
ODPOWIEDZ