Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
makkam121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 gru 2009, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: makkam121 »

Mamy znaleźć sumę wszystkich liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=(x ^{2}+4x+7) ^{n}-12(x ^{2}+6x+7) ^{n}}\) przez (x+1) otrzymujemy resztę -32.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{(x-a)}=W(a)}\)
makkam121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 gru 2009, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: makkam121 »

coś więcej dałoby się dodać:)?
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: zati61 »

Pewnie, Twierdzenie(w sumie to jego rozszerzenie) Bezoute'a
makkam121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 gru 2009, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: makkam121 »

Tego się domyślam. Kombinuję i kombinuję z tw. Bezout'a i do niczego konkretnego nie mogę dojść.
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: adek05 »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ W(-1) = -32}\)
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: zati61 »

adek05, ale zje***eś przecież w linku było wszystko
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x - p) jest równa W(p).
W(x) to mamy, dwumian tez, gdzie p= -1. Wiec reszta z dzielenia W(x) przez (x-p) to W(-1), a ona ma wynosić -32
makkam121, to było takie trudne?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: smigol »

zati61 pisze:adek05, ale zje***eś przecież w linku było wszystko
Ja uważam, że niektórzy ludzie muszą się dowartościowaść robiąc całe zadanie, albo znaczną jego część.
Zamiast dać pomyśleć osobie, która ma problem ze zrozumieniem czegoś.

Innego wyjaśnienia nie mam.
makkam121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 gru 2009, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: makkam121 »

Doszedłem do postaci:

\(\displaystyle{ -32=4 ^{n}-12 \cdot 2 ^{n}}\)

i tu już nie wiem co zrobić:(
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 4^n=2^{2n}}\) i podstawiać.
makkam121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 gru 2009, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: makkam121 »

piasek101 pisze:\(\displaystyle{ 4^n=2^{2n}}\)
->to to wiem;P
ale po prostu nie spotkałem się wcześniej z tego typu równaniem i nie moge się przebić przez nie dalej, a wolałbym nie podstawiać od tak sobie, tylko je rozwiązać.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: smigol »

\(\displaystyle{ 2^n=t}\)
\(\displaystyle{ 2^{2n}=t^2}\)
makkam121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 10 gru 2009, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: makkam121 »

Ogromne dzięki za pomoc! Aż sam się dziwię jaka chwilowa ciemność mój umysł ogarnęła:) Niby z wielomianami nie mam problemów, a tu coś mnie "zmuliło". No cóż, mówią, że trening czyni mistrza...
Pozdrawiam, makkam121
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

Suma liczb naturalnych n, dla których przy dzieleniu W(x)...

Post autor: adek05 »

makkam121 pisze:Tego się domyślam. Kombinuję i kombinuję z tw. Bezout'a i do niczego konkretnego nie mogę dojść.
Skoro nie mógł dojść, to podałem kolejny krok.
Jeżeli popełniłem błąd - przepraszam makkam'a
ODPOWIEDZ