Wyznacz iloczyn wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
elo111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Wyznacz iloczyn wielomianów

Post autor: elo111 »

a) \(\displaystyle{ (2x^{3}+ \frac{1}{2}x + 1)( x^{2} - x - \frac{1}{4})}\)
b) \(\displaystyle{ (2 - \sqrt{2} x^{2} - x^{4})(\sqrt{2} + x + 4x^{2})}\)

Proszę o pomoc
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyznacz iloczyn wielomianów

Post autor: tometomek91 »

W czym problem? Mnożymy każdy wyraz przez każdy ...przy mnożeniu wykładniki potęg dodajemy.
ODPOWIEDZ