Równanie wielomianowe - metoda grupowania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gregorcio92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 14:50
Płeć: Mężczyzna

Równanie wielomianowe - metoda grupowania

Post autor: gregorcio92 »

Miałem na sprawdzianie dziwny przykład, tak wyszło po pogrupowaniu:

\(\displaystyle{ (3x^{3} + 10x)+(10x^{3} + 3x) = 0

x(3x^{2} + 10)+x(10x^{2} + 3) = 0}\)


co dalej z takim przykładem ?
afugssa

Równanie wielomianowe - metoda grupowania

Post autor: afugssa »

\(\displaystyle{ 3x^{3}+10x+10x^{3}+3x=0\\\\13x^{3}+13x=0\\\\13x(x^2+1)=0\\\\x=0}\)

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ