rownanie z parametrem
rownanie z parametrem
wyznacz zbior wartosci parametru m aby równanie 4\(\displaystyle{ x^{4}}\)+(m-1)\(\displaystyle{ x^{2}}\)+1=0 miało cztery rózne pierwiastki dzieki z góry
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
rownanie z parametrem
podstaw \(\displaystyle{ t=x^2}\) i zauważ, że \(\displaystyle{ 4t^2-(m+1)t+1=0}\) musi mieć dwa różne, dodatnie pierwiastki..
to takie uproszczenie zadania
to takie uproszczenie zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
rownanie z parametrem
Hmm, jako ze pierwszy raz pomagam, prosze mnie poprawic.
\(\displaystyle{ 4t^{4}}\)+(m-1)\(\displaystyle{ x^{2}}\)+1=0 oznaczamy sobie je rownaniem 1.
Podstawiamy t:
Czyli \(\displaystyle{ 4t^{2}}\) +(m-1)x+1=0 oznaczamy je jako rownanie 2.
Zeby rownanie 1, mialo 4 rozne rozwiazanie, to rownianie 2 musi miec 2 rozwiazanie dodatnie.
Wiec:
żałozenia:
delta>0
x1*x2>0
x1+x2>0
I chyba juz wiesz jak to zrobić .
\(\displaystyle{ 4t^{4}}\)+(m-1)\(\displaystyle{ x^{2}}\)+1=0 oznaczamy sobie je rownaniem 1.
Podstawiamy t:
Czyli \(\displaystyle{ 4t^{2}}\) +(m-1)x+1=0 oznaczamy je jako rownanie 2.
Zeby rownanie 1, mialo 4 rozne rozwiazanie, to rownianie 2 musi miec 2 rozwiazanie dodatnie.
Wiec:
żałozenia:
delta>0
x1*x2>0
x1+x2>0
I chyba juz wiesz jak to zrobić .
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy