Znajdź wartości m i n- pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lol22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 24 mar 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Znajdź wartości m i n- pierwiastki wielomianu

Post autor: lol22 »

Wiem, ze zadanie banalne, ale nie mam żadnego pomysłu na jego rozwiązanie

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ 3}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + mx + n}\)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, o 23:05 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Znajdź wartości m i n- pierwiastki wielomianu

Post autor: mostostalek »

\(\displaystyle{ f(x)=(x-3)(x-3)(x-a)=(x^2-6x+9)(x-a)=x^3-6x^2+9x-ax^2+6ax-9a=x^3+(-6-a)x^2+(9+6a)x-9a}\)

wyznaczasz a stąd, że \(\displaystyle{ -5=-6-a}\)
następnie \(\displaystyle{ m=9+6a \wedge n=-9a}\)
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

Znajdź wartości m i n- pierwiastki wielomianu

Post autor: makan »

Możesz też swój wielomian podzielić przez \(\displaystyle{ (x-3)^2}\) a ponieważ 3 ma być pierwiastkiem, więc reszta z dzielenia powinna być równa 0 - dostaniesz 2 proste równania i gotowe.
lol22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 24 mar 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Znajdź wartości m i n- pierwiastki wielomianu

Post autor: lol22 »

Dzięki, a zeby nie tworzyć nowego tematu niech ktoś mi odpowie na pytanie jak sprawdzic ilosc miejsc zerowych wielomianu y=x^99 + x +1
ODPOWIEDZ