Jak się oblicza takie coś ?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
suder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 maja 2009, o 14:17
Płeć: Mężczyzna

Jak się oblicza takie coś ?

Post autor: suder »

\(\displaystyle{ \frac{-50}{1+x}+\frac{95}{\left (1+x \right )^{2} }+\frac{145}{\left ( 1+x \right )^{3}}+\frac{160}{\left ( 1+x \right )^{4}}+\frac{-25}{\left ( 1+x \right )^{5}}-200=0}\)

Jak się oblicza takie coś ?
Bardzo proszę o pomoc jak wykiczyć ile wynosi x
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

Jak się oblicza takie coś ?

Post autor: adek05 »

Podstaw \(\displaystyle{ t=x+1}\)
ODPOWIEDZ