wyznacz wartości liczby m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gaelle91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 18 maja 2009, o 22:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

wyznacz wartości liczby m

Post autor: gaelle91 »

Funkcja f okreslona jest wzorem:
f(x)= m \(\displaystyle{ x^{2}}\)+ 4x+1 Wyznacz takie wartości liczby m, dla których wierzchołek paraboli, będącej wykresem funkcji f, leży na prostej y=-x-5
Proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz wartości liczby m

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ m\neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ y_w=-x_w-5}\)
ODPOWIEDZ