Rozkładanie wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kojot-wsp

Rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: kojot-wsp »

Rozłóz na czynniki wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) wiedząc, ze liczba \(\displaystyle{ p}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\)

\(\displaystyle{ W(x)=x^3+4x^2+x-6 , p=1 ;}\)


jak za to sie zabrac ?
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ =(x-1)(x^2+5x+6) = (x-1)(x-1)(x+1) = (x-1)^2(x+1)}\)
Elo-Rap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 25 razy

Rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: Elo-Rap »

Jeśli znasz już jeden z pierwiastków to wiesz że twój wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x-1}\). Teraz wystarczy podzielic pisemnie badz skorzystac ze schematu Hornera. W ten sposob otrzymasz swój wielomian w postaci ;

\(\displaystyle{ W(x) = (x-1)(x^{2} + 5x + 6)}\)

Teraz wystarczy rozlozyc zwykla funkcje kwadratowa na postac iloczynową i już masz rozlozny wielomian na czynniki liniowe ;P

Pozdrawiam Maciek.
ODPOWIEDZ