Wykonane zostało dzielenie wielomianu W(x) przez pewiem trójmian kwadratowy. Zgodnie z wykonanym dzieleniem wielomian W(x) mozna zapisać w postaci: W(x)=)x^2 - x-2)(x^2+x+1)+R(x), gdzie R(x) jest resztą z dzielenia. Reszty z dzielenia wielomianu W(x) przez kazdy z dwumianów x+1 i x-2 są równe. Wyznacz wielomian R(x), wiedząć, że dla zmiannej x=1 wielomian W(x) przyjmuje wartość równa (-2).
jak to zrobic ??
zadanie z wielomianów
zadanie z wielomianów
Ja tez mam takie zadanko do rozwiazania :/
wyszło mi, że : R(x)= 4/3 x + 1/3
ale wydaje mi się że to jest źle.... tez chciałabym wiedzieć jak to zrobić :/
wyszło mi, że : R(x)= 4/3 x + 1/3
ale wydaje mi się że to jest źle.... tez chciałabym wiedzieć jak to zrobić :/