Wielomian W(x) jest sumą wielomianów
P(x)=\(\displaystyle{ x ^{6}- x ^{5} -3x ^{4}+ 2x ^{3}-5x+3}\) i \(\displaystyle{ Q(x)= -x ^{6} + 3x ^{5}+5x ^{4}- 2x ^{3} - 3x-11}\)
a)określ stopień wielomianów P(x)i W(x)
b)znajdz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W(x)
Określanie stopnia wielomianu i szukanie pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 5 razy
Określanie stopnia wielomianu i szukanie pierwiastków
\(\displaystyle{ W(x)=2x^5+2x^4-8x-8}\)
Stopień wielomianu W wynosi 5, a przy podpunkcie b) przyda się takie twierdzenie:
Pierwiastki wymierne wielomianu są postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie p jest dzielnikiem wyrazu wolnego, natomiast q dzielnikiem wyrazu stojącego przy najwyższej potędze.
Stopień wielomianu W wynosi 5, a przy podpunkcie b) przyda się takie twierdzenie:
Pierwiastki wymierne wielomianu są postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie p jest dzielnikiem wyrazu wolnego, natomiast q dzielnikiem wyrazu stojącego przy najwyższej potędze.