reszta z dzielenia wielomianu
- kata189
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: TL
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 7 razy
reszta z dzielenia wielomianu
Znajdź wszystkie liczby niewymierne a takie, że reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} - 4x ^{2} +x + 4}\) przez dwumian x + a jest równa a.
- kata189
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: TL
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 7 razy
reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(a)= -a ^{3} - 4a ^{2} - a + 4}\)
\(\displaystyle{ -a ^{3} - 4a ^{2} - a + 4 = a}\)
\(\displaystyle{ a ^{3} + 4a ^{2} + 2a - 4 = 0}\)
i co dalej?
-- 13 gru 2009, o 13:01 --
\(\displaystyle{ (a + 2)(a ^{2} + 2a -2)}\) ?-- 13 gru 2009, o 13:04 --dzięki już wiem jak dalej
\(\displaystyle{ -a ^{3} - 4a ^{2} - a + 4 = a}\)
\(\displaystyle{ a ^{3} + 4a ^{2} + 2a - 4 = 0}\)
i co dalej?
-- 13 gru 2009, o 13:01 --
\(\displaystyle{ (a + 2)(a ^{2} + 2a -2)}\) ?-- 13 gru 2009, o 13:04 --dzięki już wiem jak dalej