Zadanie z matury

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Martyn1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 cze 2006, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 14 razy

Zadanie z matury

Post autor: Martyn1 »

Witam,
Chodzi mi o

Kod: Zaznacz cały

http://bi.gazeta.pl/im/1/3338/m3338211.pdf
zadanie z matury z tego roku. Zadanie 10, strona 11.

Rozumiem wszystko o wielomianach do Wielomian W(x) dzielę przez (x-3)(x+1)=x^2-2x-3

Wiem skąd się biorą te nawiasy, x - pierwiastek wielomianu czyli x-3 i x+1. Ale nie pamiętam jak się dzieli wielomian W(x) przez wielomian zlozony z 3 czynnikow: x^2 - 2x - 3 i skąd się bierze wynik 2x-10.

Mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Zadanie z matury

Post autor: Comma »

Ja proponuję metodę dużo przyjemniejszą na wyliczenie trzeciego pierwiastka ( w każdym razie ja tak robiłam :

\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+ax^2+bx+30}\), a z treści zadania wiemy, że mozna ten wielomian zapisać tak: \(\displaystyle{ W(x)=2(x+1)(x-3)(x-x_3)}\)
Liczysz z obu postaci W(0) i przyrównujesz.

Jeżeli zależy Ci głównie na sposobie pisemnego dzielenia wielomianów, polecam zajrzeć tutaj:
? ... odul_4.pdf
Ostatnio zmieniony 7 cze 2006, o 23:06 przez Comma, łącznie zmieniany 1 raz.
rahl

Zadanie z matury

Post autor: rahl »

jak masz trojmian to mozesz go zapisac pod postacia iloczynu dwoch dwumianow i dzielic przez najpierw jeden a potem drugi, a wynik to to co ci zostanie, jak przez wielomian W(x) podzielisz owe dwa dwumiany
ODPOWIEDZ