Dzielenie wielomianów z parametrami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
C@rn@ge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Dzielenie wielomianów z parametrami

Post autor: C@rn@ge »

Robiąc zadania zatrzymałem się przy takim oto przykładzie:
Dla jakich wartości parametru a,b wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)}\), jeśli:

\(\displaystyle{ W(x)= x^{4}-3x^{3}+3x^{2}-ax+2}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}-3x+b}\)

Kombinuje na wszystkie sposoby i nie mogę otrzymać rozwiązania. Powinno być \(\displaystyle{ a=6; b=1 \vee a=3; b=2}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dzielenie wielomianów z parametrami

Post autor: piasek101 »

Dzielisz , otrzymaną resztę przyrównujesz do zera - ma ona zawsze być zerem (dostajesz resztę pierwszego stopnia - jej oba współczynniki mają być zerowe).
C@rn@ge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Dzielenie wielomianów z parametrami

Post autor: C@rn@ge »

Dziękuję za pomoc. Wszystko wyszło prawidłowo.
ODPOWIEDZ