Dzielenie wielomianów-sposób pisemny.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
C@rn@ge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Dzielenie wielomianów-sposób pisemny.

Post autor: C@rn@ge »

Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)}\), jeśli
\(\displaystyle{ W(x)=3x ^{3} +(a+b)x^{2}+x+a+2\\
P(x)=x ^{2}-4x+3}\)


Potrafię rozwiązać to nie korzystając z pisemnego dzielenia i wtedy \(\displaystyle{ a=4}\) i \(\displaystyle{ b=-14}\) ale mam również rozwiązać to zadanie właśnie sposobem dzielenia pisemnego. I tu mam problem, bo to dzielenie mi nie wychodzi. Prosiłbym o podzieleni tych wielomianów pod "kreską".
Ostatnio zmieniony 12 gru 2009, o 16:38 przez lorakesz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Dzielenie wielomianów-sposób pisemny.

Post autor: Goter »

aj chyba źle coś... adminie czyń swoją powinność - post do skasowania
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dzielenie wielomianów-sposób pisemny.

Post autor: piasek101 »

Możesz zauważyć, że \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x-3)}\) i dzielić Hornerem najpierw np przez (x-1) potem przez (x-3). To też dzielenie pisemne tylko w uproszczonej wersji.
ODPOWIEDZ