Wyznacz współrzędne punktów należących do wykresu funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{3} x^{3}- x^{2}-3x+9}\), w których poprowadzona styczna jest równoległa do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=5x+1}\)
Zawsze myślałem, że styczna to może być tylko z równaniem okręgu, którego tu nie ma. Jest tylko funkcja z pierwiastkiem podwójnym 3 i pojedynczym -3... Także nie wiem jak to zrobić...
Wyznacz współrzędne...
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz współrzędne...
Idzie z tego , że \(\displaystyle{ f'(x_0)}\) jest współczynnikiem kierunkowym stycznej w punkcie o odciętej \(\displaystyle{ x_0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz współrzędne...
Skoro ta styczna ma być równoległa do tamtej prostej to jej a=5... Można jakoś jaśniej?
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz