Witam mam problem z tymi zadaniami prosze o pomoc.
1.Dane są dwie liczby dodatnie.Jedna z tych licz jest o 3 mniejsza od drugiej a ich stosunek jest jak 75 do 100.Wyznacz te liczby.
2.Magda ma 25 lat a jej młodsza siostra ma - 13 lat.Za ile lat stosunek wieku magdy i jej siostry bedzie rowny \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)?
3.Artur potrzebuje 10 godzin na pomalowanie pokoju,a Darek zrobiłby yo w 6 godzin.Ile czasy zajęłoby im pomalowanie pokoju, gdyby pracowali razem?
Proszę o pomoc w tych zadaniach.
Pozdrawiam
Wyrazenia wymierne-zastosowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Wyrazenia wymierne-zastosowanie
1.
\(\displaystyle{ a+3=b}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}= \frac{75}{100}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{a+3} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ 3a+9=4a \Rightarrow a=9}\)
\(\displaystyle{ b=9+3=12}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{25+x}{13+x} = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 50+2x=39+3x}\)
\(\displaystyle{ x=11}\)
\(\displaystyle{ a+3=b}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}= \frac{75}{100}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{a+3} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ 3a+9=4a \Rightarrow a=9}\)
\(\displaystyle{ b=9+3=12}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{25+x}{13+x} = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 50+2x=39+3x}\)
\(\displaystyle{ x=11}\)