określenie stopnia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

określenie stopnia wielomianu

Post autor: Ankaaa993 »

określ stopień wielomianu u i w w zależności od parametru a i b.
\(\displaystyle{ u(x)=ax^{3}+x^{2}-6 w(x)=bx^{5}+7x^{3}+x+2}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

określenie stopnia wielomianu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ a \neq 0}\) stopien wielomianu \(\displaystyle{ u(x)}\) jest równy 3
\(\displaystyle{ a =0}\) stopien wielomianu \(\displaystyle{ u(x)}\) jest równy 2

\(\displaystyle{ w(x)}\) wzoruj się na \(\displaystyle{ u(x)}\)
ODPOWIEDZ