Jak rozwiązać takie równanie czwartego stopnia?
\(\displaystyle{ x^4-8x^3+14x^2+8x-15=0}\)-- 9 gru 2009, o 20:32 --Już wyszło mi (x-1)(x+1)(x-4)(x-2)=0
równanie czwartego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
równanie czwartego stopnia
z reguły, że rozwiązań należy szukać w podzielnikach wyrazu wolnego wynika, że -1, 1, -3 i 5 zachodzi równość W(x=-1, 1, -3, 5)=0
więc bez liczenia to rozwiązania tego równania.
pozdrawiam
więc bez liczenia to rozwiązania tego równania.
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
równanie czwartego stopnia
\(\displaystyle{ x^4-8x^3+14x^2+8x-15=0\\
x^4-8x^3+15x^2-x^2+8x-15=0\\
x^2(x^2-8x+15)-(x^2-8x+15)=0\\
(x^2-1)(x^2-8x+15)=0\\}\)
x^4-8x^3+15x^2-x^2+8x-15=0\\
x^2(x^2-8x+15)-(x^2-8x+15)=0\\
(x^2-1)(x^2-8x+15)=0\\}\)