Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równani, kombinuje ale nic mi tu nie chce wyjsc
\(\displaystyle{ -5x^3-10x^2+32x+16=0}\)
równanie trzeciego stopnia
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
równanie trzeciego stopnia
Korzystam z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu o wsp. całkowitych i zauważam, że pierwiastkiem jest 2. Teraz wyciągam \(\displaystyle{ x-2}\) przed nawias (dzielę wielomian przy użyciu schematu Hornera) i mam coś takiego:
\(\displaystyle{ -(x-2) (5 x^2+20 x+8) = 0}\)
Nawias, który mi pozostał rozwiązuję jak zwykłe równanie kwadratowe (delta i te sprawy...).
\(\displaystyle{ -(x-2) (5 x^2+20 x+8) = 0}\)
Nawias, który mi pozostał rozwiązuję jak zwykłe równanie kwadratowe (delta i te sprawy...).