Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
Alexandrine
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jeziorany
Post
autor: Alexandrine »
Jakie jednomiany należy wstawić w miejsca liter ABC, aby zachodziła równość wielomianów?
a) \(\displaystyle{ A(3 x^{2}-x+B)=6 x^{4}+C+14 x^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ A x^{2}+B+4=C(3 x^{2}-5x+2)}\)
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
Podpowiedź :
a) \(\displaystyle{ A=2x^2}\)
b) \(\displaystyle{ C=2}\)
-
Alexandrine
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jeziorany
Post
autor: Alexandrine »
A mogłabym się dowiedzieć, w jaki sposób to policzyć?
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
Co ?
To co podałem, czy dalej.
-
Alexandrine
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jeziorany
Post
autor: Alexandrine »
To co podałeś, bo nie kumam, w jaki sposób to trzeba wyliczyć.
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
Patrzeć.
a) \(\displaystyle{ A\cdot 3x^2=6x^4}\)
b) \(\displaystyle{ 4=C\cdot 2}\)
-
Alexandrine
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jeziorany
Post
autor: Alexandrine »
Aaa, dzięki wielkie, będę próbować dalej, mam nadzieję, że z dobrym skutkiem, pozdrawiam:)