Dzielenie wielomianów z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Izomorfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 lis 2008, o 01:43
Płeć: Kobieta
Pomógł: 5 razy

Dzielenie wielomianów z parametrem

Post autor: Izomorfa »

Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu następującego zadanka:)
Dla jakich wartości parametru a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) jeśli
\(\displaystyle{ W(x)=2x ^{3}-ax ^{2}+bx+15}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}+2x-3}\)
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

Dzielenie wielomianów z parametrem

Post autor: qba1337 »

\(\displaystyle{ x^{2}+2x-3=(x-1)(x+3)}\)

Jeśli wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) to
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(-3)=0}\)

Rozwiaz ten uklad równań i wyjdą ci wartosci a i b
ODPOWIEDZ